Hír: Mesélne magáról? – Hogyan válaszolj erre az állásinterjú kérdésre?
(Kategória: Álláskeresés)
Küldte: Admin
2016 március 20 vasárnap - 18:49:35

Az állásinterjúk elején gyakran teszik fel ezt a látszólag ártalmatlan kérdést. Ily módon az interjúztató megtöri a jeget, betekintést kaphat a személyiségedbe és eldöntheti, hogy mennyire vagy megfelelő a cég számára. Vigyáznod kell, hogy mennyi és főleg, hogy milyen információt adsz ki magadról, és azt is tudnod kell, hogy miről ne beszélj. Lássuk, hogyan válaszolj.
Kezd azzal, hogy felsorolsz néhány olyan hobbit, ami nem kötődik közvetlenül az adott álláshoz. A hobbi bármi lehet a sakktól a salsa-ig, de az a lényeg, hogy legyél szenvedélyes, amikor beszélsz róla és hangsúlyozz egy értéket, ami fontos neked.
Például a rendszeres futás és a yoga azt mutatja, hogy energikus vagy és fontos neked az egészséged megőrzése. Ha szeretsz keresztrejtvényeket megoldani, az bizonyítja, hogy érdekelnek a szellemi kihívások. Ha rendszeresen jársz elegáns éttermekbe és teniszezel, akkor esetleg rád lehet majd bízni a külföldi ügyfelek szórakoztatását. 
 
Átvezetés a szakmai vonalra

Miután bemutattál néhány személyes aspektust, ideje áttérned a szakmai vonalra. Kezdj el a szakmai készségeidről beszélni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az adott álláshoz. Például használd a következő mondatokat: „A hobbijaim mellet nagyon fontosak számomra a szakmai életem. Engedje meg, hogy beszéljek néhány olyan készségemről, amelyekkel hozzájárulhatok a sikerükhöz.”
Vigyázz arra, hogy ne említs meg túl sok készséget, „ne bombázd” le az interjúztatót túl sok információval. Válassz ki 3-4 kulcsfontosságút, és ezekről beszélj röviden. Elmondhatod, hogy nagyon szeretsz prezentációkat tartani, és ez nagyban hozzájárult az előző munkahelyeden az új ügyfelek megszerzéséhez.
Aztán később – az interjú során – részletekbe menően és számokkal igazolva elmondod, hogy pontosan mit értél el a prezentációiddal.    
Amiről ne beszélj
Kerüld az olyan témákat, mint a vallás és a politika! Szintén nagyon sokan belesétálnak abba a hibába, hogy elkezdenek a családjukról mesélni. („Imádok a fiammal focizni, képzelje elsőre felvették a főiskolára.”) Ne feledd, az interjúztatót ez nem érdekli. Azért vagytok itt, hogy kiderüljön, alkalmas vagy-e a munkára vagy sem.
Minta válaszok:
"Olyan ember vagyok, aki pontosan tudja, hogyan kell egy nehéz feladatot precízen kivitelezni. Nagy figyelmet fordítok a részletekre és a határidők betartására."
"Kreatív típus vagyok, aki szeret alternatív megoldási javaslatokat kidolgozni egy problémára. Munkám során eddig számtalanszor dolgoztam ki és ültettem át a gyakorlatba innovatív módszereket."
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
E-mail: kalmantamas©uzleticoaching.eu
ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html
(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)


Ezen hír származási helye: munkanélküli, álláskereső lap
( http://munkanelkuli.hu/news.php?extend.167 )