Hír: Hogyan készülj fel a telefonos állásinterjúra?
(Kategória: Álláskeresés)
Küldte: Admin
2016 február 21 vasárnap - 22:05:20

Az angol nyelvű állásinterjú egyik kedvelt kiegészítője a telefonos interjú, ahol a pályázónak a hallás utáni szövegértési képességére kell hagyatkoznia. A telefonos interjú egyszerűnek tűnik, nem igaz? Nem kell kiöltözni, elutazni a cég központjába, ehelyett elég otthon, a kényelmes foteledből válaszolgatni a kérdésekre. Azonban, ha nem készülsz fel rendesen, a telefonos interjút sokkal könnyebben és gyorsabban elszúrhatod!
A háttérzaj, a cég hiányos ismerete, a kérdésekre –félreértés miatt - adott rossz válaszok mind-mind drasztikusan csökkenthetik az esélyeidet.
Fontos, hogy te határozd meg a hívás időpontját. Olyan időpontot javasolj, amikor lehetőleg egyedül vagy otthon és csak az interjúra tudsz koncentrálni. A feladatod nem változott: meg kell győznöd a vonal másik végén ülő szakembert, hogy alaposan felkészültél, és hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt.
Vegyük sorra, hogyan készülj fel:

1. Zárd ki a zavaró tényezőket
A telefonos interjúra egy csendes, nyugodt helyen kerüljön sor, ahol semmi nem zavar és nem vonja el a figyelmedet. A szobában legyél egyedül ilyenkor, a többi családtag, a kutya, meg a macska legyen kizárva.
2. Legyen a közeledben egy pohár víz
Nincs rosszabb, mint amikor a legfontosabb kérdésre adott válaszod előtt elkezd kaparni a torkod, vagy elkezdesz köhögni. Ezt elkerülendő, legyen a közelben kikészítve egy pohár víz, hogy inni tudj néhány kortyot.
3. Legyen kéznél az életrajzod
Az interjú alatt legyen előtted kikészítve az összes dokumentum, amit korábban elküldtél a cégnek (életrajz, motivációs levél, nyelvvizsgák, stb.).
Ha belekérdeznek valamibe, ne kelljen például egy időponton, vagy egy tréning pontos nevén gondolkodnod.
4. Legyen kéznél toll és papír
Elképzelhető, hogy valamit le kell írnod a beszélgetés során. A telefonos interjú egy felfokozott vizsgahelyzet, könnyű utána elfelejteni, hogy miben állapodtatok meg, úgyhogy készíts magadnak jegyzeteket.
5. Ne szólítsd a keresztnevén az interjúztatót
Az interjúztatót lehetőleg a pozíciója szerint szólítsd (osztályvezető asszony). Ha csak nem engedi meg az interjú elején, ne szólítsd a keresztnevén.
6. Figyelj, gondolkodj és beszélj lassan
A telefonos interjú alatt nehezebb odafigyelni, mint a személyesnél, pláne, ha angol nyelven kérdeznek. Ezért légy biztos abban, hogy tisztán és világosan érted a kérdést. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor kérdezz vissza! Amikor válaszolsz, beszélj lassan, tagoltan és érthetően. Teljesen rendben van, ha vársz néhány másodpercet, hogy átgondolod a válaszodat.

7. Ne felejts el a végén kérdezni
A jelöltek többsége a telefonos interjú végén örül, hogy túl van az egészen. De ne felejtsd el, hogy – akárcsak a személyes interjúnál – te is tehetsz fel kérdéseket a vállalatról. Írj fel magadnak kérdéseket és használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy többet megtudj a pozícióról.
8. Írj köszönő levelet
A telefonos interjú után írj egy e-mailt az interjúztatónak, amelyben megköszönöd a lehetőséget (és esetleg jelzed, hogy örömmel vennél részt egy személyes interjún is).
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
E-mail: kalmantamas©uzleticoaching.eu
ÖNÉLETRAJZ KLINIKA: http://uzleticoaching.eu/Kapcsolat.html
(Átnézem és kijavítom önéletrajzát és motivációs levelét)Ezen hír származási helye: munkanélküli, álláskereső lap
( http://munkanelkuli.hu/news.php?extend.164 )