Hír: Mit tegyél, ha lyukak vannak az életrajzodban?
(Kategória: Álláskeresés)
Küldte: Admin
2016 január 31 vasárnap - 19:38:16

Minden életrajz legfontosabb kelléke a „szakmai tapasztalat” rész, ahol évszámokkal feltünteted, hogy melyik cégeknél voltál eddig alkalmazásban.
De mi a teendő akkor, ha lyukak vannak az életrajzodban, tehát volt olyan időszak az életedben, amikor nem voltál alkalmazva? Az alábbiakban leírom, hogyan kezeld a néhány hónaptól néhány évig tartó lyukakat.
1. Folyamatosan alkalmazásban
Természetesen az a legszerencsésebb helyzet, ha korábban és jelenleg is folyamatosan alkalmazásban voltál. Ilyenkor lehetsz nagyon konkrét az évszámokkal:
2010. április –   Jelen             AB Kft.
2006. február –   2010. április XY Zrt.
2. Néhány hónapos lyuk

A recesszió minden iparágat érintette, ezért egy néhány hónapos lyuk az állások között elfogadott és nem ok arra, hogy szégyenkezz! Ha csak 3-4 hónapig voltál munka nélkül, akkor használj évszámokat a hónap megadása nélkül.
2010.       –     Jelen             AB Kft.
2006.       –     2010.             XY Zrt.
A cél az, hogy behívjanak az állásinterjúra, és hogy jobban megismerjenek téged.
Ezért ha az állásinterjún rákérdeznek, akkor legyél őszinte, és mondd el, hogy az üres hónapokat álláskereséssel és az állásinterjúra való felkészüléssel töltötted.
3. 1-2 éves lyuk
Ha például a 2008-as válság miatt vesztetted el az állásod, és csak két évvel később, tehát 2010-ben tudtál újra elhelyezkedni, akkor ezt így írd le:
2010.       –     Jelen             AB Kft.
2006.       –     2009.             XY Zrt.
Nem vagy tisztességtelen azzal, ha pusztán az évek feltüntetésével minimalizálod a lyukat. Egyszerűen csak – mint az összes profitorientált vállalat - a lehető legjobb fényben igyekszel feltüntetni magad.
4. Több mint 2 éves lyuk
Ha a lyuk több mint 2 év, akkor valamilyen részmunkaidős állást/tevékenységet írj az életrajzodba. Ez lehet oktatás, tanácsadás, vagy konzultáció. A tevékenységet, amit végeztél úgy írd bele az életrajzodba, hogy az álljon minél közelebb ahhoz a területhez, ahol jelenleg el szeretnél helyezkedni.
2010.       –     Jelen             AB Kft.
2006.       –     2009.            Pénzügy tanácsadó (kkv szektor)
2005.       -     2009.             XY Zrt.
5. Csomagold be a lyukat
Végül szeretnék valamit még egyszer kihangsúlyozni. Természetesen nem azt javaslom, hogy hazudj az életrajzodban, hanem, hogy csomagolj! Ez a taktika abban segít neked, hogy minél könnyebben és gyorsabban eljuss az állásinterjúig, ahol személyesen is bemutatkozhatsz. Ott aztán őszintén elmondhatod és megindokolhatod, hogy miért vannak lyukak az életrajzodban.
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
E-mail: kalmantamas©uzleticoaching.eu


Ezen hír származási helye: munkanélküli, álláskereső lap
( http://munkanelkuli.hu/news.php?extend.161 )