Hír: Hogyan csökkentsd a stresszt az állásinterjún?
(Kategória: Álláskeresés)
Küldte: Admin
2016 január 17 vasárnap - 21:33:42

Fontos interjúra készülsz és folyamatosan aggódsz miatta? Elárulom, nem vagy egyedül! Minden állásinterjú olyan, mint egy szóbeli vizsga az egyetemen, csak éppen nagyobb a tétje. Számtalan olyan diákom van, akik jó tanulók, de rossz vizsgázók. Nem tudják hatékonyan kezelni a vizsga előtti stresszt, és végül saját magukat szabotálják. Elárulok néhány szakmai tippet, hogyan tudod hatékonyan kordában tartani a stressz szintedet azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd az interjún.
1. A stressz normális
Kezdjük az elején. Tudnod kell, hogy egy bizonyos szintű stressz az interjú előtt teljesen normális. Sőt, még hasznos is. Élesebb lesz az elméd és jobban tudsz fókuszálni az előtted álló kihívásra. Másrészt, ha ez a szint túl magas, akkor már károsan befolyásolhatja az interjút. A lényeg az, hogy kontrol alatt tudd tartani a saját szinted. Ennek a kulcsa pedig a hatékony felkészülés.

2. Stressz csökkentés az interjú előtt

Az állásinterjú előtt mindenkinek el kell végezni a házi feladatot. Vagyis 
- ismerned kell minden nyilvános információt a cégről, ahová behívtak,
- tisztában kell lenned a munkához szükséges készségekkel,
- bizonyítanod kell, hogy releváns munkahelyi tapasztalattal rendelkezel,
- el kell tudnod mondani, hogy mit nyer a cég azzal, ha felvesz téged. 
3. Gyakorlat teszi a mestert

Ez a kijelentés az állásinterjúkra is igaz. Menj el minden interjúra, amire csak lehetséges. Tudatosan szoktasd magad hozzá, hogy váratlan és nehéz kérdésekre kell válaszolnod. Minél többször vagy ilyen helyzetben, annál jobban hozzászoksz és egyre kevésbé lesz ijesztő számodra.
4. Ne dramatizáld túl az interjút

Az interjú előtti stressz szintünket nagyon gyakran mi magunk befolyásoljuk olyan feltételezésekkel vagy történetekkel, amelyeket bebeszélünk magunknak az interjú előtt. Amikor megkérdezem a tanítványaimtól, hogy konkrétan miért aggódnak, általában a következő válaszokat kapom (Zárójelben találod az én véleményemet):  

„Meg kell szereznem ezt az állást, különben anyagilag tönkre megyek!”
(Ne dramatizáld túl az interjút. Nem igaz, hogy csak egyetlen lehetőséged van arra, hogy sikeres légy! Törekedj a maximumra, de ha ez most nem sikerül, majd sikerül a következő. Elemezd a tapasztalatokat, értékeld ki, hogy mit csináltál jól vagy rosszul és készülj a következő interjúra.) 

„El fogok szúrni egy választ és biztos, hogy nem vesznek fel.”
(Egyetlen rossz válasz miatt nem fognak kizárni a lehetséges jelöltek közül. Az interjú is olyan, mint egy teszt, 85-90% is megszerezheted az állást.)

„Attól félek, hogy lefagyok egy váratlan kérdésnél.”
(Ha jól felkészültél, akkor nehezen kérdezhetnek tőled olyat, amire nem tudsz majd válaszolni. Ha mégis lefagysz, válaszold ezt: „Ez egy remek kérdés, engedje meg, hogy átgondoljam a választ és térjünk rá vissza később.”)

5. Fókuszálj a sikerre

Számtalan sportoló és üzletember használja a vizualizáció módszerét. Próbáld meg elképzelni – különösen közvetlenül az interjú előtt – a következő pozitív képet: az interjún minden kérdésre jól válaszoltál, az interjúztató mosolyogva kezet ráz veled, és azt mondja, hamarosan értesít a részletekkel kapcsolatban. Ha egyre idegesebb vagy a várakozás során, játszd le magadnak újra és újra ezt a jelentet. 
Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
E-mail: kalmantamas©uzleticoaching.eu
2016-01-17


Ezen hír származási helye: munkanélküli, álláskereső lap
( http://munkanelkuli.hu/news.php?extend.159 )